TANULMÁNYOK ÉS GYAKORLAT

 

Filep Orsolya Veronika

szakpszichológus, mentálhigiénés szakember

A lelki egészség alapvető emberi jog és szükséglet. Ugyanakkor a felgyorsult világban sokszor elmarad az egészség ilyen irányú ápolása, a napi rutin, gondok, krízishelyzetek okozhatnak olyan állapotokat, amikor szürkén, sötéten, vagy félve, szorongva, ijedten éljük napjainkat. Családi és környezeti hatások különböző problémákat válthatnak ki, amire lehet, hogy hajlama van a kliensnek, ugyanakkor megfelelő terápiával, önvizsgálattal és önismerettel ezek a problémák sok esetben orvosolhatók. A pszichológia ma már nem egy félelmetes tudomány, pszichoterápia szinte mindenki számára elérhető. A szakmailag megalapozott és gyakorlatban jól alkalmazható eszközökkel segíti az embereket a lelki stabilitás helyreállításában és az önmagukkal kapcsolatos kérdések és válaszok felfedezésében.

MÓDSZEREK

Klinikai és mentálhigiénés szakpszichológusként fontosnak tartom, hogy bizonyítékokon alapuló módszerekkel dolgozzam. Munkám során a kognitív-viselkedésterápiás elemektől kezdve, az NLP-n keresztül a művészetterápián át sokféle módszert alkalmazok, leginkább az adott problémához, ügyfélhez kapcsolódó segítségnyújtásra fókuszálva. Holisztikus szemlélettel állok a kérdésekhez, igyekszem az ügyféllel együtt megérteni az ő egyéni lelki dinamikáját vagy adott élethelyzetbeli nehézségét, vagy akár feltérképezni a kapcsolati hálójában rejlő dinamikát. Fontosnak tartom, hogy az ügyfél biztonságban érezze magát, amikor velem beszél, empatikusan és a lehető legjobb szakmai segítséget kapja meg.

SZEMÉLYES

Pszichológusként és magánemberként is az életet folyamatos tanulásnak fogom fel, állandó lehetőséget kapunk önmagunk megismerésére, kapcsolataink megértésére, viselkedéseink, érzéseink és gondolataink felfedezésére. 2008-ban végeztem pszichológia szakon, majd 2013-ban szereztem meg a szakvizsgát, amihez előírás a kötelező minimum 150 óra célzott önismeret. Azóta is rendszeresen veszek részt önismereti csoportokon, NLP csoporton, komplex művészetterápiás önismereti- és saját élmény csoportokon. A rendszeres pszichés/önismereti "karbantartást" a lelki élettel dolgozók számára (is) elengedhetetlennek tartom.

Filep Orsolya Veronika