Segíthet a jógagyakorlás trauma, depresszió és szorongás esetén?

2024.06.25

#önismeret #jóga #gyakorlás #idegrendszer #szomatikus #trauma #depresszió #szorongás #testtudat #biztonság 

Június 21. A jóga világnapja 


Jógával sokat tehetünk a mentális és fizikális boldogságunkért egészségesként is. Ehhez egy speciális módszertani végzést is létezik, ami a jógagyakorlás közbeni attitűdön kívül célzott gyakorlatsorokkal, légzéstechnikákkal mutatja be, hogyan lehet segíteni a klienst a jógagyakorlásban ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. Ez ugyan nem pszichoterápia, nem minősül hivatalosan gyógyító tevékenységének, és semmiképp nem ad diagnosztikai eszközöket, de a rendszeres gyakorlás támasz lehet a bizonytalanságot okozó élethelyzetekben, akár traumát átélt, depresszióval vagy szorongással küzdő és gyógyulni vágyó emberek számára.
Mentális nehézségek esetén a jóga gyakorlás legfőbb célja, hogy tudatos jelenléttel és fókuszált figyelemmel megvalósuló mozgásokkal a gyakorló számára biztonságos testérzetet alkossunk újra. A biztonságos testmozgások, a légzésgyakorlatok elősegíthetik az idegrendszer megnyugtatását. A jógagyakorlással olyan egyensúlyba lehet hozni a testet, ami visszahat az idegrendszerre és az agyi működésekre, ezáltal az egészséges jólétet serkenti. 

A trauma, depresszió és szorongás tünetei a test különböző pontjain megjelenhetnek (pl. Szapora légzés, izmok feszülése, hasi diszkomfort). Ami közös ezekben a mentális zavarokban, hogy egy szabályozatlan idegrendszeri működést él meg az egyén. Ezért speciálisan nyugtató, lassú, biztonságot és békés érzéseket keltő pszichológiailag megalapozott gyakorlatsorokkal és légzésgyakorlatokkal lehet üzenni az testen keresztül az idegrendszernek, hogy biztonságban van.