Mi a művészetterápia? 

2021.02.03

A művészetterápia alapvetően kapcsolódás bármilyen művészeten keresztül önmagunk belső lelki világával és/vagy másokkal, egymással. Egyfajta önismereti munkát támogat illetve lehetőséget nyújt önmagunk kevésbé tudatos oldalainak megismerésére.  Különböző módszertannal dolgozik, sokféle művészetterápiás módszer létezik, melyek különböző módszertannal dolgoznak. A művészetterápia, mint minden terápia lehetőséget nyújt az önismeretre, önismereti munkára, kapcsolatok rendezésére. Más terápiákhoz képest annyiban különbözik, hogy a saját alkotásokon vagy mások alkotásaira való figyelmen, asszociációkon, érzelmeken, kapcsolódáson keresztül gyógyít, alakít, segít. A terápiás munka során beszélgetni lehet a képekről/zenékről/versekről stb. szabad asszociációs módszerekkel.
A szabad asszociáció egyszerűen azt jelenti, hogy pl. ha megosztanak egy képet, alkotást,  mik azok a szavak, érzelmek, gondolatok, amik eszedbe jutnak arről a képről? Vagy milyen érzéseket kelt benned? Akár emléket, gondolatot, célt, vágyat?

Miért lehet nagyon szeretni ezt a módszert? Azt szoktuk mondani, hogy a lélek és a tudatalatti nyelve képi, vizuális jellegű és nem verbális. Ezekhez a tudati szintekhez képekkel lehet a legjobban hozzáférni, nem véletlen, hogy az álmok is képekben, filmszerűen jelennek meg általában. Sokszor a szavak kevesek vagy túlságosan védve vannak azok a lelki történések, hogy szavakkal tudatossá váljanak. Azonban a képek beszélnek, szavak nélkül tudnak segíteni, megérteni, elfogadni majd fejlődésre, gyógyulásra serkenteni a személyt.

Kiknek tud segíteni? A művészetterápiás módszereket minden korosztályban egészen kicsi gyerekkortól kezdve idősekig ajánljuk. Nem csak probléma esetén, hanem feszültség, napi stressz levezetésre, megküzdési stratégiaként is alkalmazható az eszköztára. Saját képződésem az Antalfai Márta féle Katarzis Komplex Művészetterápiás Módszerben történt Bach Beatrix művészetterapeuta vezetésével. Antalfai Márta módszertana több évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal komplexen kidolgozott, így számos pszichés megbetegedés terápiájához ad szakmai iránymutatásokat.