Hogyan kapcsolódunk másokhoz? Szeretetnyelvek

2022.10.09

#szeretetnyelv #chapman #szeretetkifejezés #ajándék #elismerőszavak #minőségiidő #szivességek #testiérintés 

A gyermekek feltétel nélkül szeretnek, miközben a róluk gondoskodó felnőtt adja meg a kereteket, szabályokat, amiben a pici gyerek, majd növekedő kisiskolás és kamasz biztonságosan és egészségesen fejlődhet testileg és lelkileg. Azonban ezek a keretek nem mindig stabilak, sokszor függ a szülő aktuális állapotától, hogyan van ő a határokkal, következetességgel, szabályokkal, saját szülői szerepének érettségi szintjével. Az, hogy hogyan kapcsolódik valaki, függ attól is, hogy mennyire mély és alapos az önismerete, illetve milyen a rálátása a saját kapcsolódási eszköztárára és milyen a korai kötődési mintája. 

Fontos szempont a feltétel nélküli szeretet megtartásához, hogy tudjanak a szülők egészségesen, szeretet alapúan kapcsolódni és az is, hogy megfelelően tudják ezt a gyermekük felé kifejezni. A szülő-gyermek kapcsolatban és a felnőtt-felnőtt párkapcsolatban is meghatározó a feltétel nélküli szeretet megléte. Azonban ha jól ismerjük a szeretet kifejezésének lehetőségeit és sikerül tudatosan használni azokat, akkor építhetjük, megtarthatjuk a kapcsolat jó minőségét vagy mélyíthetjük az elköteleződést egymás, a kapcsolat irányába.  

 Ajándék, elismerő szavak és társaik

Gray Chapman amerikai család- és párterapeuta népszerű elmélete szerint a szeretet alapú kapcsolatokban különféle nyelvrendszerekkel kommunikálunk. A szeretetnyelv elmélete szerint már egész kis gyermekként lehetnek jelei annak, hogy  mi az, amit leginkább szeretet kifejezéseként tud kódolni a gyermek. Például vannak gyerekek, akik számára a testi érintés, összebújás, simogatás fejezi ki leginkább a szeretet, míg másoknál az ajándék vagy az együtt töltött idő a fontosabb, esetleg az elismerő szavakkal lehet őket jobban jutalmazni. A felnőttek szeretetnyelve is különbözik, illetve vannak hangsúlyosabbak, elsődleges szeretetnyelvek, amiket egy-egy ember szeretetként értelmez, míg másoknak az kevésbé fontos. A család- és párkapcsolati terapeuták például segíthetik azzal a párokat, hogy tisztázzák kinek mi jelenti azt, hogy fontos számára a másik és fordítva. Mert előfordulhat, hogy az egyik félnek az ajándékozás a szeretetnyelve, a másik fél sokkal inkább a minőségi együtt töltött időn keresztül éli meg azt, hogy őt szeretik.  

 Nézzük milyen szeretetnyelveket jelöl meg Chapman:

  1. Elismerő szavak: a pozitív, dicsérő verbális visszajelzést jelenti, amikor őszintén elismerjük a másik pozitívumait. Például elmondjuk neki, milyen szép számunkra, mennyire sokat ad a munkájával, kifejezzük felé, hogy alapos, ügyes vagy bármi, amit tényleg pozitívumként látunk meg benne. Az ilyen szeretetnyelvvel működő szerettünk vagy ismerősünk egy ajándéknak is akkor fog valószínűleg örülni, ha mellé elismerő szavakkal is megtámogatjuk.

  2. Minőségi idő: az együtt töltött idő, kapcsolódás beszélgetésen, sétán, kiránduláson, játékon, közös programokon keresztül, stb. Akinek a minőségi együtt töltött idő az elsődleges szeretetnyelve, mindent megtesz a közös programok megvalósításáért, hiszen ezzel azt fejezi ki, hogy szeret együtt lenni a másikkal.

  3. Ajándékozás: az ajándék általában azt fejezi ki, hogy az illető gondol a másikra, amikor a másik nincsen vele. Az ajándék szépen szimbolizálja, hogy fontos számára az illető, a szeretetét ezzel fejezi ki felé. Akinek az elsődleges szeretet nyelve az ajándék, ő pedig akkor fogja azt megélni, hogy szeretik és valóban fontos a másiknak, ha kap ajándékokat. Természetesen bármilyen apróságról is lehet szó, a lényeg, hogy azt jelezze: "rád gondoltam".

  4. Szívességek: akinek az elsődleges szeretetnyelve a szívességek, számára a cselekvés, a tettek bizonyítják leginkább, hogy jelentős ember a másik számára. Például segít elintézni ügyeket, megírni egy dolgozatot, rendet rakni a gyereknek a szobájában, megoldani egy bevásárlást vagy bármilyen feladatot, megoldandó helyzetet.

  5. Testi érintés: az összebújás, simogatás, ölelés, kézfogás, vállérintés illetve a kapcsolat minőségétől függő érintések tartoznak ide. Az adott kapcsolatban és kultúrában elfogadott érintés szeretetet fejez ki, a nem helyénvaló érintések sértőek vagy megalázóak lehetnek.

Amikor rápillantunk Gray Chapman által leírt szeretetnyelv listára előfordulhat, hogy az lesz az egészséges megérzésünk, hogy annyira egyértelműek számunkra. Azonban az ok, amiért érdemes észben tartani és tudatosan használni a fent leírt lehetőségeket, hogy sokszor az egyértelmű, apró gesztusok maradhatnak figyelmen kívül a mindennapokban, miközben a kapcsolatok jó működéséhez megfelelő ön- és társismeret szükséges. Érdemes kitölteni a szeretetnyelv tesztet. 

Szakmai megjegyzés: Diszfunkcionális kapcsolatokban gyakori a függőségek megjelenése (Pl. gyógyszer, altatók, hormonkészítmények, alkohol, drog, kedélyjavítók), illetve adott függőség által kiváltott különböző dinamikától függő kapcsolódás, a szégyenen, bűntudaton, jóvátételen alapuló kapcsolódási ritmus. Ilyen esetekben érdemes szakember segítségét kérni.  

Szeretetnyelv teszt és kiértékelés letölthető pdf formátumban. 

Ajánlott irodalom: 

Gray Chapman: AZ 5 SZERETETNYELV - EGYMÁSRA HANGOLVA AZ ÉLETRE SZÓLÓ SZERETET TITKA, Harmónia Kiadó