Endometriózis lelki oldala

2021.03.27

"Fogalmad sincs róla, hogy milyen erős vagy, egészen addig, amíg nincs más választásod, minthogy erős légy." Bob Marley

Mielőtt a lelki oldalával foglalkozunk az endometriózisnak, röviden az orvosi háttere és története kerül bemutatásra.

Az endometriózis kórképet Rokitansky csehországi származású német kórboncnok, bécsi egyetemi tanár írta le először 1860-ban, de valójában az utóbbi 5-10 évben lett ismertebb a köztudatban. Nehezen felismerhető betegség és kevés orvos van, aki igazán szakértőnek mondható a témában. Március az endometriózis elleni küzdelem hónapja, március utolsó szombatján tartják a világnapot, ezért esik 2021-ben március 27-re.

Mi az endometriózis? Az endometriózis a nőket a termékeny életéveikben érinti, világszerte minden tizedik reproduktív életkorú nőt érintő komplex, krónikus, jóindulatú, gyulladásos és ösztrogén-dependens nőgyógyászati megbetegedés.

A név az "endometrium" szóból származik, amely a méh belfelszínét borító nyálkahártya. A tüneteket olyan méhnyálkahártyasejtek okozzák, melyek nem a méh üregében helyezkednek el, hanem valahol a méhen kívül tapadnak meg: eggyakrabban a hashártya felszínén, de előfordulhatnak a petefészkekben, a hüvelyben, a belekben, a húgyhólyagban, a hasüregben, egészen szokatlan megjelenési helyeket is leírtak már a tüdőben, a szemben, a központi idegrendszerben, a bőrben stb. Az okozza a problémát, hogy ezek a sejtek ilyenkor is ugyanúgy működnek, mintha a méh üregében lennének: a női hormonok által irányítva növekszenek, vastagszanak, majd a menstruáció időpontjában leválva vérzést okoznak. A méhben a méhnyálkahártya leválása kapcsán keletkezett vér a méhszájon és a hüvelyen keresztül a külvilágba tud távozni, a rendellenes helyen megtapadt sejtek leválása által termelődött vér nem talál utat, így megreked, panaszokat és tüneteket okoz, és súlyos szövődményekhez vezethet.

Leggyakoribb tünetei

 • fájdalmas, görcsös, bőséges és/vagy elhúzódó menstruáció;

 • rendszertelen havi vérzések; előfordulhat, hogy két szokásos menstruáció közti vérzés is jelentkezik;

 • a fájdalom esetenként közösülés közben is lép fel, ezzel nehézzé, örömtelenné, akár lehetetlenné téve a nemi életet;

 • tartósan fennálló alhasi vagy hátfájdalom; az alhasi fájdalom tipikusan a menstruáció előtti és alatti időszakban jelentkezik, de máskor is előfordulhat;

 • a hosszú ideje fennálló fájdalom általános tünetekhez is vezethet, például állandó fáradtságérzéshez, kimerültséghez, alvászavarokhoz, depresszióhoz, elszigetelődéshez.

Endometriózisa annak is lehet, aki semmilyen tünetet nem tapasztal magán, tünetmentes. Ilyen esetekben a diagnózis csak véletlen leletként, pl. egyéb okból elvégzett hastükrözés, vagy műtét kapcsán születik meg. Gyakran derül úgy fény a betegségre, hogy egy pár gyermeket szeretne vállalni, de hosszabb ideig sem sikerül teherbe esni. Ilyenkor a meddőség okának kiderítésére indított vizsgálat igazolhatja az endometriózist. Egyes statisztikák szerint a meddő nők körülbelül 25−40 százalékánál endometriózis áll fenn.

  Az endometriózis kezelése leggyakrabban fájdalomcsillapítással, hormonkezeléssel és műtéttel történik. Számos egyéb kiegészítő módszerrel is próbálkoztak már az endometriózis tüneteinek enyhítésére. Ilyen kiegészítő módszer lehet a testmozgás, a diéta, növényi étrend a pszichoterápia, az akupunktúra, a vitaminpótlás, jóga és relaxációs módszerek stb. Az orvosi kezelési lehetőségek mellett megjelenő kiegészítő és alternatív kezelési irányzatok ugyanazon két tünetre fókuszálnak; a fájdalom enyhítésére és a termékenységi esélyek növelésére, szexuális működés javulására törekednek.

  Az endometriózis lelki oldaláról...

  Az általános egészségromlás mellett az endometriózissal élő nők körében szignifikánsan alacsonyabb mentális egészséget, érzelmi szerepmegfelelést, vitalitást mértek az egészséges kontrollcsoporthoz képest (Friedl et al., 2015). Az endometriózis esetén hatékony megküzdési formának tekinthető a racionális megküzdési mód, a probléma- és érzelemfókuszú megküzdési stratégia, amennyiben az érzelemfókuszú megküzdés az adaptációs készséget és nem a maladaptív folyamatokat segíti elő. Továbbá, megjelenik az asszertivitás és a társas támogatás lényeges, megküzdést segítő szerepe is az egészségügyi ellátásban tapasztalt trivializációval és a szociális visszahúzódással szemben. A megküzdési stratégiák azonosítása és ismerete a pszichológiai intervenciótervezésben és -lebonyolításban játszanak lényeges szerepet. Az adaptív megküzdési módok elősegítésével és a társas támasz fontosságának elismerésével és igénybe vételével az érintetteknek javuk az életminősége és mentális állapota, valamint a betegséggel való együttélése.


A szakirodalomban összesen négy módszer jelenik meg a pszichoszociális beavatkozások tekintetében: a progresszív izomrelaxáció, a mindfulness, a pszichoterápia és a jóga. A gyógyszeres terápia progresszív izomrelaxációval kiegészítve, mint pszichoszomatikus terápia, jótékony hatással van az endometriózisban érintett nők érzelmi állapotára.

Mi a progresszív izomrelaxáció szerepe? A progresszív izomrelaxáció gyorsan elsajátítható, egyszerű, és rendkívül hatékony relaxációs technika, amely alkalmazható a stressz és szorongás csökkentésére, az álmatlanság enyhítésére és az egyes krónikus betegségek tüneteinek kezelésére. Mivel a testi és pszichés állapot szoros egymásra hatással bírnak a feszültségek tekintetében. Az elme nyugtatható, a gyakorlás során különböző izomcsoportjainkat kezdetben megfeszítjük, majd a feszítés elengedését követően az izmok reflexes elernyedését követve ellazítjuk az izmokat.

Milyen szerepe van a mindfulness technikáknak az endometriózis kezelésében? Carmody és Baer (2008) a mindfulness 5 dimenzióját alkalmazták munkásságuk során, amelyek felsorolásszerűen a következők:

 1. megfigyelés

 2. leírás

 3. tudatos cselekvés

 4. belső tapasztalatok ítéletmentes elfogadása

 5. belső élményekre való reakciómentesség

  Szerintük a mindfulness alapú megközelítés segítségével enyhíthetőek az adott betegség tünetei, valamint csökkenthető a szorongás és a stressz okozta fájdalom.

Hogyan segíthet a jóga az endometriózissal élő nők számára? Egy brazil kutatócsoport randomizált, nyolchetes jógacsoportokat szervezett a jóga fizikai és érzelmi állapotra gyakorolt hatásának feltárására. A vizsgált csoport tagjai hetente két alkalommal 90 perces jógaórákon vettek részt, amelyek 30 perc társalgásból és 60 perc időtartamú jógagyakorlatokból és meditációból épültek fel. A résztvevők a kismedencei fájdalom magasabb kontrolljáról, a test és lélek gyakorlás közbeni egységérzéséről számoltak be, amelyek segítették a fájdalom menedzselését. A fájdalomcsillapításban a pranayama légzéstechnika elsajátítása nyújtott kiemelkedő segítséget. A jógagyakorlás további hozományaként nagyobb önismeretről, autonómiáról és öngondoskodásról, valamint csökkent fájdalomélményről és a pszichiátriai gyógyszerek alacsonyabb szintű használatáról számoltak be az érintettek.


Néhány záró gondolat: Az endometriózis nagyon összetett állapot, és a pszichológiai tényezők fontos szerepet játszanak a tünetek súlyosságának és a kezelések hatékonyságának meghatározásában. Mivel a legfrissebb kutatási adatok szerint az endometriózisban szenvedő nőket szorongás, depressziós tünetek és más pszichiátriai rendellenességek is fenyegetik. Alapvetően fontos téma és szükség lenne arra, hogy még többet megtudjunk arról, hogy a társbetegségek magának az endometriózisnak vagy más tényezőknek köszönhetők-e, hogy jobban megértsük az endometriózis és a pszichológiai betegségek kapcsolatát.

Az endometriózisban szenvedő nők kezelésében kiemelten fontos a a multidiszciplináris megközelítés. A cél az érintettek lehető legjobb életminősége és pszichés jólétének elérése, amit akár a téma iránti érzékenyítéssel és fogékonysággal is segíthetünk.

Mivel a diagnózis felállítása általában több évig is eltart, sokaknak nyújthatunk azzal támaszt, hogy foglalkozunk az endometriózissal, tudatosítjuk a tüneteket és a kezelési lehetőségekre felhívjuk a figyelmet, társas támogatottságot nyújtunk endometriózissal élő szeretteinknek és ismerőseinknek.
 

Források és javasolt irodalmak:

https://www.intima.hu/betegtajekoztatok/endometriozis

Márki Gabriella disszertációja

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440042/

https://bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2020/hirek/20200507-progressziv-izomrelaxacio-csokkenti-a-szorongast-es-javitja-az-alvasminoseget/

Kép forrása: 

https://teenspeak.org/2013/03/21/endometriosis-awareness-month-2013/<br>