A pszichológiai jólét és a fascia rendszer közötti komplex kölcsönhatások

2023.06.29
#fascia #kötőszövetirendszer #pszichológia #idegrendszer #pszichoneuroimmunológia

A fascia rendszer egy kötőszöveti hálózat, amely körülveszi és támogatja a test izmait, csontjait és szerveit. Bár elsődleges funkciója strukturális, néhány bizonyíték arra utal, hogy pszichológiai hatásai is lehetnek. A kutatások azt sugallják, hogy a fasciarendszer feszültsége vagy diszfunkciója hozzájárulhat a fizikai kényelmetlenség érzéséhez, ami hatással lehet a hangulatra és az általános jólétre. Például a fasciális megszorítások vagy összenövések által okozott krónikus fájdalom fokozott stresszhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Ezen túlmenően a fasciarendszer összefügg a test idegrendszerével, és szerepet játszik a propriocepcióban (a testhelyzet és a mozgás érzékelésében). A fascia feszültségének feloldása pozitív hatással lehet az idegrendszerre, és elősegíti az ellazulást és a nyugalom érzését. 

A fascia-rendszer és a pszichológiai tényezők közötti kapcsolat kutatására számos egyetem és egészségügyi intézmény rendelkezik külön osztályokkal vagy kutatócsoportokkal, amelyek erre a tanulmányi területre összpontosítanak. A Harvard Egyetem, a Stanford Egyetem, a Johns Hopkins Egyetem és a Kaliforniai Egyetem és más akadémiai intézmények mellett független kutatóközpontok és szervezetek is működnek, amelyek a fasciarendszer és pszichológiai tényezőkkel való kapcsolatának tanulmányozására szakosodtak.  

A fasciák a szervezet vegetatív (autonóm) idegrendszeréhez kapcsolódnak, és továbbítják az információt, ha mechanikus beavatkozásnak vannak kitéve. Mind az anyagcsere, mind a keringés élénkül, rehidratáció (vízzel való feltöltődés) következik be, a fájdalom enyhül. Az esetleges gyulladást okozó anyagok a citokinek (neurotranszmitterek) aktiválódása következtében a fasciáktól távolodnak el. A görcsös vagy merev izmok és fasciák rugalmasabbá válnak.
A stressz csökkentése megkönnyebbülést, jó közérzetet, aktivizálódást, vitalitást és nyugalmat idéz elő. A koherencia érzése kialakulhat. A fasciák és az izmok rendszeres speciális tornáztatásával a mindennapi hangulat jelentősen javulhat.

A fascia rendszerre vonatkozó kutatások során képalkotó technikákkal, biomechanikai megfigyelésekkel és klinikai kísérletekkel végeznek vizsgálatokat, hogy jobban megértsék a fasciarendszer és a mentális jólét közötti összefüggéseket.
Emellett egyre nagyobb az érdeklődés a pszichoneuroimmunológia területe iránt, amely az idegrendszer, az immunrendszer és a pszichológiai tényezők közötti bonyolult kapcsolatot vizsgálja.

Vannak már bizonyítékok és elméleti alátámasztások a fascia rendszer és a pszichológiai jólét közötti összefüggésekre, még mindig folyamatban lévő kutatások és vizsgálatok tárgyát képezik.