Autizmus spektrum zavarról az autizmus világnapja alkalmából

2021.04.03

#éniskékvagyok #autizmusvilágnapja #érzékenyítés #társastámogatottság

Az elmúlt napokban elárasztották a közösségi médiát az #éniskékvagyok hashtag-ek, rengetegen csatlakoztak a minden évben április 2-án tartott autizmus világnapja alkalmából ilyen módon a spektrum zavarhoz kapcsolódó érzékenyítéshez. Azért is fontos ez a világnap, mert egyre inkább ismertté válik ez a működési mód és egyre többen értik meg azokat az embereket, családokat, ahol "furcsaságokkal" találkozhatnak. A szakmai és személyes környezetben is érezhető egy nagyobb fokú tolerancia, azonban még mindig sokan ódzkodnak a diagnózistól, mert mégiscsak egy különálló csoportként illetve előítélettel tekintenek még mindig a spektrumzavarral élőkre.

Mi az autizmus spektrum zavar? Az autizmus spektrum zavar egy heterogén élethosszig tartó idegrendszeri fejlődési állapot viselkedésbeli eltérésekkel, melyek érintik a szociális kommunikációt és a rugalmas viselkedésszervezést. Ez egy neurobiológiai fejlődési zavar , ami nagyrészt genetikailag meghatározott , jellegzetes neuroanatómiai, neurokémia eltérésekkel .

A tünetek megjelenési formája és súlyossága azonban jelentősen különböznek és eltérő személyenként. Széles megjelenési spektruma van a tüneteknek, sőt elmondható, hogy vannak olyan tünetek, melyek akár csak környezetváltozás esetén fejeződnek ki.

A DSM V. diagnosztikai kézikönyv így írja le a diagnosztikai kritériumokat:

     1. A tüneteknek már kisgyermekkorban meg kell jelenniük

    2. Klinikai szempontból is jelentős, tartósan fennálló elmaradás a társas kapcsolatokban és kommunikációban (A társas interakciókban használt verbális és nem-verbális kommunikáció, Társas és érzelmi kölcsönösség, Társas kapcsolatok kialakítása, fenntartása és megértése )

    3. Korlátozott és ismétlődő viselkedési, érdeklődési és cselekvési mintázatok (Sztereotip, repetitív mozgások, tárgyhasználat vagy beszéd; Szélsőséges ragaszkodás rutinokhoz, rituális cselekvési mintázatok; Korlátozott, rögzült érdeklődési területek, abnormális intenzitás; Hiper- vagy hiporeaktivitás szenzoros ingerekre)

Legkorábban 18-20 hónapos kor körül diagnosztizálható, azonban a legerőteljesebb tünetek 4 és 5 éves kor körül tapasztalhatók, majd az iskoláskorban többnyire csökkennek a tünetek. Az iskolás kori tünetcsökkenéseknek leginkább az az oka, hogy idővel megtanulnak a gyerekek kompenzálni a viselkedésükben.

A serdülőkor általában nehéz számukra, jellemzően megélik ilyenkor a másságukat, a többségtől való jelentős eltérést. A kamaszkorban még az is nehézség lehet, hogy az autizmus spektrum zavarral élők nehezen vagy egyáltalán nem tudnak eligazodni a túlzottan bonyolult kortárs szociális világban. Az egyetem egyfajta megváltás lehet szociálisan, hiszen hasonló vagy azonos érdeklődési területük van a többséggel, kevésbé zárt a szociális tér, mint a középiskolában, azonban a kevesebb struktúra és keret okozhat nehézséget a mindennapokban. Előfordulhatnak párválasztási gondok, párkapcsolati nehézségek is az életút során. 

Elérhető és lehetséges terápiás utak

Az autizmus spektrum zavar jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, de intenzív fejlesztéssel az állapot javítható és egy kiegyensúlyozott, jó minőségű élet elérhető.

Fontos a korai életkortól kezdődő, folyamatos, intenzív, autizmus specifikus fejlesztés és az egyéni fejlesztési terv, amit a gyermek és a család szükségleteihez adaptálva a mentális kor, a képességprofil és a járulékos problémák figyelembevételével szükséges kialakítani. 

Terápiában a kognitív-viselkedésterápiás eszközök , a szociális és kommunikációs készségek tanítása , a tér- és időbeli strukturálás, vizuális támogatás, zárt végű feladatok és jutalmazási rendszerek alkalmazhatók. Mindemellett szükség lehet a szülők, testvérek támogatására, pszichoedukációra a szűkebb és tágabb környezetben (pl. pedagógusok, többi szülő, rokonok, munkatársak), gyógyszeres kezelésre csak a társtünetek miatt lehet szükség (pl. szorongásoldás, adhd erős tünetei).

A spektrumban élő emberek több mint felének négy vagy több más diagnózisa is van. Az egyidejűleg előforduló állapotok típusai és azok megjelenési módja emberenként változik. Ezek a diagnózisok súlyosbíthatják az autizmus jellemzőit, vagy befolyásolhatják az autizmus diagnózisát, ezért fontos megérteni, hogy miként vannak kapcsolatban az autizmussal.

Mely tünetek, diagnózisok, problémák kísérhetik az autizmust? Az autizmussal átfedő állapotok általában a négy csoport egyikébe tartoznak: klasszikus orvosi problémák, például epilepszia, gyomor-bélrendszeri problémák vagy alvászavarok; fejlődési diagnózisok, például nyelvi késés, megkésett beszédfejlődés; mentális egészségi állapotok, például figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD), rögeszmés-kényszeres rendellenesség vagy depresszió, szorongás, és genetikai állapotok, ideértve a Rett szindrómát.

Mennyire gyakoriak ezek az állapotok az autizmussal élő emberek körében? Ez az állapottól függ, és a becslések nagyban változnak. Például az autista gyermeknél gyakran szorongás is tapasztalható. Súlyos alvási problémák a spektrumban élő gyermekek 44 és 86 százalékát érinthetik. Azonban a társ diagnózisokat nem mindig könnyű kideríteni, például ha egy gyermek nem beszél, a hangulati rendellenességeket nehéz lehet felismerni. Bizonyos állapotok, például a szorongás, másképp nézhetnek ki az autizmussal élő embereknél, mint más embereknél, újabb komplexitásréteget adva ezzel a szakemberek számára.

"Aztán arra gondolok, hogy az autizmus talán nem is gyengeség, nem orvosi probléma, hanem egy evolúciós stádium; önvédelmi célú távolságtartás a világegyetemtől és a kegyetlen bizonytalanságtól." (Keith Stuart: Kockafiú)

Források és ajánlott irodalom:

https://www.google.hu/amp/s/www.spectrumnews.org/news/conditions-accompany-autism-explained/amp

Vakaliosz Athena Gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos előadása

Keith Stuart: Kockafiú

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

Naoki Higashida: Hát ezért ugrálok

Mocsonoky Anna: Autista a gyermekem

Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és Kockafej

Kép forrása: https://www.google.hu/amp/s/www.spectrumnews.org/news/conditions-accompany-autism-explained/amp