8 szakértői tipp a családok szabályozásának megőrzéséhez a pandémiás lezárások idejére 

2021.03.17

Eszközkészlet, amelyre a szülőknek szükségük van

#otthonlét #karantén #covid

Amióta a koronavírus elterjedt a világon, számos tragédia és általános bizonytalanság vesz körül minket. Szinte naponta változik az a terep, amin szülőként navigálnunk szükséges. Gondoljunk csak arra, hogy számolnunk kell a munka megszakításaival, családi felfordulásokkal, az iskolák lezárásával, otthoni tanulással, otthoni munkával, egészségügyi problémákkal, stb. Az emberek többsége nem mentesül a covid okozta stressz és a szorongás hullámzó fokozódásától. Ez a fajta szorongás általában előfordul, amikor számunkra ismeretlen területre tévedünk és egy kiszámíthatatlan változással állunk szemben.

Mindennek tetejében a szülők az új tanári szerepvállalással is küzdenek attól a pillanattól kezdve, amikor az iskolák bezártak és áttértek az online oktatásra. Úgy érezhetjük, hogy a jelenlegi feszültség befolyásolja egy új normához való alkalmazkodási képességünket. Hol kezdjük el? Hogyan segíthetünk gyermekeinknek ebben az időszakban, amikor nekünk is segítségre van szükségünk?

Dr. Bruce Perry gyermekpszichológus és traumatikus szakértő hasznos útmutatóval szolgál a válaszokat kereső szülők számára. A stressz kezeléssel és a szabályozás megőrzésével kapcsolatos kutatása arról informál minket, hogyan nézzünk szembe az előttünk álló kihívásokkal. Az általa leírt önszabályozás magában foglalja saját magatartásunk, érzelmeink és gondolataink ellenőrzését a hosszú távú célok elérése során. Úgy tűnik a kutatásaiból, hogy a szülőknek ez a kulcsfontosságú képessége hozzájárulhat a gyermekeik fejlődéséhez, különösen bizonytalanság és stressz idején. A stressznek nem kell rossznak lennie, ha olyan módon reagálunk rá, akkor növeli a reagálásunk az ellenálló képességünket. A megfelelő önszabályozás során a szülők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy kiszámítható, mérsékelt és ellenőrizhető móddá alakítsák a gyermekeiknek a stresszt.


Az alábbi tippeket adja a szakember:

  1. Strukturáld a napjaidat, alakíts ki megfelelő napirendet: Amint a tervek és az elvárások megváltoznak a globális válság közepette, arra törekedhetünk, hogy gyermekeinkkel folytassuk a megszokott rutint. Gyermekeink jobban tolerálják a stresszt, ha azt kiszámítható módon vezetik be, például napi házimunkát, lefekvési szokásokat stb. Amikor a stressz kiszámíthatatlan, extrém és hosszan tartó, a gyermekek sebezhetőbbé válnak, nem pedig ellenállóak.
  2. Figyelj a közös étkezések szerepére! Többek között a strukturált napirend kialakításában is segít. Ahhoz, hogy érzelmileg és kognitívan is hatékonyan tudjunk működni, a rendezettség, a szabályozottság sokat segít a mindennapokban és ezt az étkezésekben is fontos megtartani, amennyire csak lehet. Az együtt evés serkenti a valahova tartozás érzését.
  3. A média csökkentése a legszükségesebbre (A média csökkentése a hullámzó befolyások miatt, sok esetben lehetnek a félelem, szorongás okozói, ha pl. egy álhír, túlzott félelemkeltő hírrel találjuk szemben magunkat). A technológia fontos szerepet játszik a kapcsolattartásban, másokkal való kapcsolat ápolásában, azonban a hírek, online közösségek elárasztó hírei észrevétlenül befolyásolhatják az érzelmi állapotot, ami kihathat a családra, a gyerekekre.
  4. Tornázz lehetőség szerint: a mozgás a számos előnye mellett csökkenti a félelem érzetet, oldja a szorongást felnőtteknél és a gyerekeknél is
  5. Legyél nyitott kifelé és kapcsolódj másokkal: attól még hogy fizikailag távolságot kell tartani, érzelmileg közel lehetsz a számodra fontos emberekhez, merj segítséget kérni, tanácsot, útmutatást. Egy szabályozatlan gyereknek nem segítség egy szabályozatlan, szétesett felnőtt, így ha teheted vegyél igénybe segítségeket.
  6. Segíts Te is másoknak: ha már megvan a megfelelő megküzdési stratégiád és nagyjából rendben vagy ebben a helyzetben lelkileg, próbálj segíteni a körülötted lévőknek. Valójában nem ez a pár pandémiás hónap ad okot leginkább aggodalomra, hanem hogy mit kezdünk a családok érzelmi és szociális távolságtartásával a következő 60 évben, amire ez az időszak jelentősen kihathat, ha most nem figyelünk egymásra.
  7. Alakíts ki jó alvási szokásokat: Nem szokatlan, hogy fokozott ébrenléti állapotban vagyunk a világjárvány idején, és úgy érezzük, hogy mindig készen kell állnunk valami fenyegetettségre. A kissé hosszabb alvás is normális, miközben testünk fokozott éberségi állapotban van. Nyugodtabban alhatunk, ha reggel vagy délután edzünk egyet, lefekvés előtt megnyugtató tevékenységeket végzünk, és kerüljük a késői étkezést és a képernyő folyamatos figyelését.
  8. Maradj pozitív szemléletű és jövő orientált: amennyire a szorongás és a pánik is ragadós tud lenni másokra, ugyanúgy a higgadtság és a nyugalom is. Ha sikerül nyugodtnak és rendezettnek maradnod, az a körülötted lévő emberek rossz érzését, distresszét is csökkenti. Érzelmileg, szociálisan és fizikálisan is egészségesebb képet tud kialakítani magáról a környzeted és egészségesebb lesz, ha egy jó modellt lát benned a stresszre adott pozitív válaszaidra vonatkozóan. A negatív történetek után érdemes feltölteni a lelki érzelmi csészédet jó zenék hallgatásával, tornával, alkotással, írással, stb.

Ez egy embert próbáló és példátlan időszak az életünk során. Legyünk kedvesek önmagunkkal és gyakoroljuk az önmagunkkal való együttérzést. Engedjük meg magunknak az érzelmeinket, pl. a gyászoljuk el a távoli szeretteinkkel való elszalasztódott sok időt, az utazási terveket, ünnepeket és stabilitást. Valószínűleg nem leszünk olyan produktívak, mint általában; lehetőség szerint már preventív / megelőző jelleggel csökkenthetjük a munkaterhelésünket, mielőtt a kimerültség érzése eluralkodna rajtunk.

Eredeti cikk: psychologytoday.com/us/blog/pulling-through/202004/the-pandemic-toolkit-parents-need?eml&fbclid=IwAR3PF49He9yMdWi9xGKqYbVMzYRgR56unEZXdeRoLJbWOvEiSCoG9QSh-cU

Érzelmi bögre kép forrása: internet, sok oldalon megtalálható, az eredeti kép felkutatása a Zürzavaroscsalád fb oldalhoz vezetett