A tánc, mint gyógyító művészet

2021.04.29

"A tánc a lélek rejtett nyelve" (Martha Graham)

A Tánc Világnapját Jean-Georges Noverre születésnapjához (április 29.) kötik. A híres francia a táncos-koreográfus mester Bécsben dolgozott 1767 és 1774 között. Noverre a "Balett Shakespeare-je"-ként vált ismertté, s bár 150 balettjének egyike sem maradt ránk, a művészetre tett hatása adta neki a "Balett nagyapja" nevet. 

"Költészet, festészet és tánc. Uraim, mindez nem más, mint a gyönyörű természet pontos mása - vagy legalábbis annak kellene lennie." (Noverre)

A tánc és a mozgás azonban nemcsak az előadó-művészet számára tartogat értékes kincseket.

Sokan nem tudják, hogy létezik egy különleges terápiás módszer, amit Magyarországon a Pszichoterápiás Tanács is elfogad, mégpedig a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia. A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia a mozgásban és testérzékelésben rejlő gyógyító- és alkotóerők lehetőségeit használják.

A táncterápia mind a fizikai, mind a mentális egészség szempontjából előnyös lehet a stressz csökkentésére, a betegségek megelőzésére és a hangulatkezelésre. Ezenkívül a mozgás fizikai összetevője fokozott izomerőt, koordinációt, mobilitást és csökkent izomfeszültséget kínál. A tánc- / mozgásterápia minden populációval, egyénekkel, párokkal, családokkal vagy csoportokkal együtt is alkalmazható. Általában a táncterápia elősegíti az öntudatot, az önbizalmat, önértékelést és az érzések kifejezésének biztonságos teret ad.

A táncterápiás irányzatokban során a mozgásban és testérzékelésben rejlő gyógyító- és alkotóerők lehetőségeit használják fel. Ennek egyik oka, ahogy a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület fogalmaz: a tánc a legősibb gyógyító művészetek közé tartozik.

Ősidők óta ismert a mozgásos kreativitás jótékony, felszabadító és integráló hatása. "A taglejtések, a testtartás, a mozgás a legközvetlenebbül tükrözi azt, ahogyan az ember érzi magát, ahogy megtestesül élettörténete. Új módon észlelni, elfogadni, mozdítani a testet segíthet új módon megélni az élettörténetet. 

Milyen problémakörökben alkalmazható a mozgás- és táncterápiát?

 • Hangulatzavarok - depresszió, szorongás, étkezés zavarok
 • Krónikus fáradtság szindróma
 • Gyermekkori elhízás
 • Rákos megbetegedések, Ízületi gyulladás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek kiegészítő, nem gyógyszeres terápiájaként
 • Önbizalom, önértékelési zavarok javítása
 • Poszt traumatikus zavarok
 • Testkép javítása
 • Kapcsolati problémák, készségek javítása, fejlesztése
 • Autizmus spektrum zavar
 • Empátia növelése segítő szakmában dolgozóknál
 • Stresszkezelés, stresszcsökkentés
 • Szülői készségek javítása
 • Pszichomotoros funkciók javítása egyes neurológiai betegségekben (Parkinson-kór, fibromialgia
 • Kognitív nehézségek: Kommunikációs kérdések
 • Társadalmi kérdések: Agresszió / erőszak Családon belüli erőszak traumája, Szociális interakció, Családi konfliktus

Miben különbözik a táncterápia a szokásos táncolástól?

A legtöbb ember tudja, hogy a tánc jótékony hatással lehet az egészségére: javítja a szív- és érrendszeri állóképességet, az izomtónust, az egyensúlyt és a koordinációt. A tánc emellett javíthatja az ember hangulatát, pozitívan hat a testképre, és szórakozásra ad lehetőséget, amely csökkentheti az általános stresszt és szorongást. Bár ezek az elemek minden bizonnyal hasznosak, a tánc- és mozgásterápia egy másik szintre emeli a terápiás táncot.

A képzett táncterapeuták biztonságos teret biztosítanak az emberek számára, hogy kifejezzék magukat, titoktartás mellett. A mozgás több, mint testmozgás - kommunikációs formává, nyelvvé válik. A emberek tudatos és tudattalan érzéseket kommunikálnak a táncterápia segítségével egy biztonságos térben, ahol a táncterapeuták egy "mozgásszókincs" használatával segítik az embereket a kérdéseik megválaszolásában, a szavak helyett a testi kifejezés köré összpontosítva, a testbeszédet, a nem verbális viselkedést és az érzelmi kifejezéseket is kiemelve. 

Néhány eszköz, amivel lehet dolgozni a terápia során:

A "tükrözés" (a személy mozgásának összehangolása / visszhangja) felhasználása az egyén iránti empátia és tapasztalatának igazolása céljából.

Ugró ritmusok beépítése egy táncba depresszióval küzdő embercsoporttal, mert a kutatások kimutatták, hogy a depressziós embereknél csökkent a vertikális mozgás szintje.

"Mozgásmetafora" felhasználása annak érdekében, hogy az ember fizikailag bemutassa a terápiás kihívást vagy eredményt (pl. A terapeuta fehér zászlótartót ad a kezelés alatt álló személynek, hogy segítsen neki érzelmi megadásának megünneplésében).

Pszichoterápiás változás

A terápiás hatékonyságnak az egyik feltétele ennél a módszernél is természetesen az, hogy a módszerben képzett szakember végezze a terápiát. A módszer alkalmazása során jellemzően nem egyszeri, nagy felismeréseknek, belátásoknak köszönhető a gyógyulás, ami érthető, hiszen a lelki megbetegedések zöme sem egy nap alatt alakul ki. A pszichoterápiás változás fokozatos, lassú átíródás révén megy végbe.

A mozgás- és tánterápia kétféle területen hat:

 • belátás révén segít átgondolni, megérteni, megfogalmazni, hogyan is működik és miért úgy.
 • a szavakkal ki nem fejezhető emlékek, érzések élményszerű átdolgozása, az implicit tapasztalatok átformálása révén olyan módon is hat, ami a csak szóbeli terápiákból hiányzik.

A TÁNCTERÁPIA TÖRTÉNETE ÉS FILOZÓFIÁJA

A táncterápia gyökerei a 19. századi modern táncmozgalomra vezethetők vissza. A mozgalom abból a gondolatból indult ki, hogy a tánc meghaladhatja az egyszerű szórakozást, és kommunikáció és kifejezés formájaként használható, vagyis érzelmi tartalmat öntöttek a táncba. A 20. század közepére a modern táncmozgalom megalapozta Marian Chace, Mary Whitehouse és Trudy Schoop táncterápiás munkásságait. Megfigyeléssel, értelmezéssel és a táncelemek manipulálásával egészítették ki a táncterápia alapját. Az 1940-es években a táncterápiát a pszichodinamikai elmélet befolyásolta. Az 1960-as években a nonverbális viselkedés és a test mentális egészségügyi kérdésekben betöltött szerepe is befolyásolta a módszer gyakorlatait. 1966-ban megalakult az Amerikai Táncterápiás Szövetség és ezzel együtt a terület képzési és képesítési szabványainak kidolgozása is megtörtént. Ma a táncterápiát az elméleti keretek eklektikus csoportosítása befolyásolja, ideértve a pszichodinamikai elméletet, a Gestalt-elméletet és a humanisztikus elméletet. Magyarországon a Pszichoterápiás Tanács a pszichodinamikus mozgás- és táncterápiát fogadja el terápiás módszerként, amiről a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület oldalán lehet bővebben olvasni.

Ajánlott oldalak és bővebben a témáról:

https://mozgasterapia.net/

https://adta.memberclicks.net/what-is-dancemovement-therapy

https://www.insider.com/dance-therapy

https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/dance-movement-therapy